©2017 Vis van Henry. Proudly created with Wix.com

RECEPTEN

Zeeduivel met cantharellen, prei en aardappeltjes.

Voor 4 personen.

Ingrediënten:

  • 4 stukken zeeduivelfilet

  • 2 grote preien

  • 500 gram aardappeltjes

  • 200 gram cantharellen

  • 2 teentjes knoflook

  • 1/3 bosje bieslook

  • boter en olie

  • 1 eetlepel sojasaus

  • 2 eetlepels jus d'orange

Bereidingswijze:

- Verwarm de oven vast voor op 180 graden en zet een pannetje water op het vuur voor de aardappels.

- Snijd de prei diagonaal, snijd de aardappels in partjes en snijd 1 knoflookteentje in dunne plakjes, het andere teentje fijnhakken. Maak de cantharellen zorgvuldig schoon met een stukje keukenpapier.

- Laat de aardappelpartjes 5 minuten koken, pak ondertussen de zeeduivel en snijd voorzichtig een paar openingen in elke filet, stop hier de knoflookplakjes in. 

- Zodra de aardappelpartjes klaar zijn kun je ze afgieten en samen met de prei, cantharellen, fijngehakte knoflook en een scheut olie in een ovenschaal doen. Even goed mengen en dan 15 minuten in de oven.

- Terwijl de groente in de oven staat zet je een koekenpan op het vuur met een scheutje olie en een beetje boter, bak de zeeduivelfilets rondom, 1 minuut per kant. Haal de vis uit de pan en leg even weg, zet het vuur niet uit maar iets zachter. 

- Nu giet je de jus d'orange en de sojasaus in de pan en laat het even lekker opkoken. Nu kan het vuur uit.

- Haal de schaal met groente uit de oven, plaats de filets op de groente en giet de pansaus over het geheel heen. De schaal gaat nu nog 15 minuten in de oven.

- Snijd ondertussen de bieslook mooi fijn.

- Pak de schaal na de 15 minuten uit de oven, check even of de vis gaar is (zo niet, geef het nog 5 minuten), strooi de bieslook eroverheen en voilà, aan tafel!

Zeebaars in zoutkorst met citrus en salsa verde.

Voor 4 personen.

Ingrediënten: 

  • 2 kleine of 1 grote zeebaars, met schubben*

  • 1,5 kilo grof zout*

  • 1 ei

  • 1 grapefruit

  • 2 citroenen

  • bosje dille

  • bosje dragon als je het kan vinden

  • bosje platte peterselie

  • bosje munt

  • 2 eetlepels kappertjes

  • 1 teentje knoflook

  • 2 eetlepels azijn

  • 6 eetlepels olijfolie

* Zeebaars uit duurzame kweek hebben we eigenlijk altijd, van een flinke kun je met 2 eten. In het seizoen hebben we wilde zeebaars uit de Noordzee, deze verschillen van gewicht dus vraag ons even om advies! Grof zout in grote hoeveelheden is bij de groothandel, ruimgesorteerde supermarkt of delicatessenwinkel te krijgen.

 

Bereidingswijze:

- Bij een vis in zoutkorst is het belangrijk dat de schubben er nog aan zitten, anders wordt het vlees ontzettend zout, geef dus duidelijk bij ons aan dat je de zeebaars in zout gaat garen! De zoutkorst vormt een soort mini-oventje om de vis heen waardoor je een prachtig sappige, zachte garing krijgt.

- Verwarm de oven voor op 200 graden.

- Snijd de grapefruit en citroenen in mooie plakken en bewaar de uiteinden, hier gaan we zo nog wat sap uit persen. Pak de helft van het bosje dille en het bosje dragon of peterselie en leg de rest weg voor de salsa.

- Doe het zout in een grote kom, scheid het ei en voeg het eiwit aan het zout toe en meng goed. Voeg een beetje water toe totdat het zout de consistentie van zand heeft en makkelijk opeen te pakken is.

- Neem een ovenschaal groot genoeg voor de zeebaars(en), bekleed met bakpapier en daarbovenop een dunne laag zout. Leg de helft van de schijven citrus hier op in een patroon zodat je vis er straks precies bovenop ligt. 

- Plaats de zeebaars(en) op de citrusplakjes, vul de buikholte met dille,dragon/peterselie en een schijfje grapefruit en citroen en vouw zo goed mogelijk dicht. Leg nu de rest van de citrus bovenop de vis en pak alles in met het zout. De staart en kop mogen best uitsteken, maar alle delen met filet moeten echt goed ingepakt zitten, anders ontsnapt de stoom die je vis zo lekker gaart.

- Zet de schaal voor 25-45 minuten in de oven, afhankelijk van de grootte, hier kunnen wij je over adviseren. 

- Maak ondertussen de salsa. De dragon/peterselie, dille, munt en knoflook kun je fijnhakken in de keukenmachine of met een mes, daarna voeg je de kappertjes toe. Maak af met grapefruit en citroensap , azijn, olie en peper&zout. 

- Als de vis uit te oven komt laat je het geheel nog 10 minuten staan, daarna kun je de korst kapotslaan. Pas op, stoom is erg heet! Trek voorzichtig het velletje van de baars af en til de filet er uit. Aankleden met een beetje salsa verde en voilà, aan tafel!

Voor 4 personen.

Ingrediënten:

  • 12 coquilles

  • 100 gram Hollandse garnalen

  • 150 gram zeekraal

  • 1 eetlepel kappertjes

  • half bosje bieslook

Voorgerechtje van coquilles en Hollandse garnalen.

voor 4 personen.

Ingrediënten:

  • 12 coquilles

  • 150 gram Hollandse garnalen

  • 100 gram zeekraal

  • 1 eetlepel kappertjes

  • kwart bosje bieslook

  • 1 eetlepel olijfolie

  • olie om in te bakken (bijv. zonnebloemolie

Bereidingswijze:

- Hak de bieslook fijn en zorg dat je verder alle ingrediënten klaar hebt staan want coquilles zijn snel klaar!

- Meng in een kom de garnaaltjes en bieslook met de olijfolie en zet even weg.

- Zet een pan met goede anti-aanbaklaag op het vuur en wacht tot deze goed heet is. Zet ondertussen 4 bordjes klaar en 1 extra om de coquilles even op te laten rusten.

- Bak de coquilles in de zonnebloemolie, ongeveer een minuutje per kant. Als ze allemaal een mooi bruin randje hebben kunnen ze uit de pan en op het bordje. Laat het vuur aanstaan en bak in dezelfde pan de zeekraal en de kappertjes al roerend even heel kort aan.

- Maak op elk bord een mooi rondje van de zeekraal en kappertjes, leg hier steeds 3 coquilles bovenop. Strooi vervolgens de Hollandse garnaaltjes in hun dressing hier overheen. Klaar om op tafel te zetten!